Verdens 7000 sprog

Verdens 7000 sprog

Foredrag for 1g som opfølgning på faget Almen Sprogforståelse

Lektor Peter Bakker fra Århus Universitet var på besøg og fortalte om verdens mange sprog og om nogle af deres finurligheder. Vi hørte bl.a., at dansk er et af de sprog i verden, som det tager længst tid for børn at mestre, og at Danmark er et helt usædvanligt homogent sprogområde med kun 1 officielt sprog. I Indonesien findes der derimod intet mindre end 712 sprog, og i USA 214. Mange af sprogene tales dog kun af ganske få mennesker og er i fare for at uddø.

Vi hørte også om sprogfamilier, ordenes vandring gennem sprogene og de store forskelle i farvernes navne og inddeling på forskellige sprog. F.eks. findes der sprog, der kun har navne for 3 forskellige farver, og på nogle sprog skelner man kun mellem ”mørk” og ”lys”.

Selv om man som gymnasieelev måske kan synes, at tysk, fransk eller spansk kan være svært at få styr på, skal man nok være glad for, at man ikke skal lære det sydafrikanske sprog !XU, som har 117 konsonanter, eller et sprog som det indianske cree, hvor ord kan blive umådeligt lange, og f.eks. sætningen ”jeg vil prøve at holde op med at ryge” skal oversættes til ét enkelt ord på 26 bogstaver!

/Tove Niclasen